Myers Briggs Type Indicator® (MBTI®)Type Identificeren
Home Type Identificeren Type Gebruiken

 

De Zwitserse psychiater Carl G. Jung (1875-1961) observeerde dat mensen evenwichtige voorkeuren ontwikkelen voor het soort problemen dat ze graag oplossen en de manier waarop ze die oplossen.

Voorkeuren voor het oplossen van problemen:
 • Welk soort problemen heeft je voorkeur? Externe (Extraversion) of interne (Introversion)? Dit is waar je graag je energie aan geeft en vandaan haalt.
 • Wat voor soort informatie heeft je voorkeur? Waarnemingen van je zintuigen of waarnemingen die je intuïtief aanvoelt van de zintuiglijke informatie?
 • Hoe geef je er de voorkeur aan om die informatie te beoordelen en beslissingen te nemen? Door analytisch denken, of door je gevoelens?
 • Heb je, in het algemeen, voorkeur om informatie op te nemen, of informatie te evalueren en beslissingen te nemen?

Met behulp van de pagina's hieronder die voorbeelden bevatten van verschillend voorkeur gedrag, kan je enigszins nagaan welke jouw voorkeuren zijn, en wellicht de voorkeuren van een ander ... een familielid, vriend(in), geliefde, collega, manager of leraar. Hou er echter rekening mee dat dit slechts een grove schatting geeft. De lijsten zijn niet getest en wetenschappelijk gevalideerd.

De vier stappen:

 1. Extraversion (E)- Introversion (I)
 1. Sensing (S) - Intuition (N)
 1. Thinking (T) - Feeling (F)
 1. Judging (J) - Perceiving (P)

Er zijn 16 mogelijke combinaties van de vier paren van tegenovergestelden. Als je meer gedetailleerde beschrijvingen wilt lezen van jouw type kijk dan naar één van de vele profielen zoals die op de Startpagina over MBTI staan.

ENIGE WAARSCHUWINGEN OVER TYPE EN TYPEREN

 • Alle types zijn waardevol. Er zijn geen goede of slechte types, of ongezonde en gezonde profielen.
 • Geen enkele theorie kan de complexiteit van menselijk gedrag volledig verklaren. Individuele types zijn complex, dynamisch en in staat tot uniek gedrag en ontwikkeling.
 • Types en typeren is als het categoriseren van verschillende dierensoorten. Het kan enige bruikbare gecorreleerde informatie voortbrengen. Het verteld ons niets over geschiedenis, complexiteit en dynamiek van de situatie, of niveau van competentie.
 • Type voorkeuren en types beschrijven aannemelijk gedrag volgens patronen, geen vast op karaktertrekken gelijkend gedrag. Jouw type is een werkbare veronderstelling die dieper en rijker onderzoek van jezelf en anderen mogelijk maakt.
 • JIJ ben de expert. Alleen jij kan nagaan welk type het meest accuraat is.
 • Type theorie heeft geen implicaties voor competentie, bekwaamheid, of uitvoering in een gekozen loopbaan, maar is een uitstekende start voor je carrière, interesses, aanleg en keuzes.
 • Ieder van ons heeft de mogelijkheid om juist te reageren op de eisen van een situatie, zelfs als daarvoor gedrag nodig is dat tegenovergesteld is aan je type.


Copyright © 2001 Alfred S. Alschuler - alschuleras@appstate.edu - See http://www.appleprof.com for more life and study skills.

Copyright © 2002 Nederlandse vertaling Patrick Mast - Kijk op de MBTI Startpagina http://mbti.pagina.nl

Myers-Briggs Type Indicator, and MBTI are registered trademarks of Consulting Psychologists Press, Inc.

Laatste update: 31 okt 2002 08:36